πως παίζεται

  Καλώς ήλθατε στη σελίδα για τους αρχάριους

petank.  


  Σκοπός της είναι, να εμπνεύσει όλους εσάς που επιθυμείτε να ασχοληθείτε με
το άθλημα αυτό, είτε ως παίκτες, είτε ως θεατές.
  Η ανάγκη της ύπαρξης αυτής της σελίδας προέρχεται από το γεγονός πως το πετάνκ δεν είναι τόσο απλό άθλημα όσο δείχνει. Όσο και αν νομίζει κάποιος, πως παρακολουθώντας απλά το παιχνίδι και αντιγράφοντας αυτά που βλέπει στο γήπεδο, θα καταφέρει να μάθει ότι χρειάζεται. Eίναι γεγονός πως θα πρέπει να ενημερωθεί αναλυτικά, τόσο για τους κανόνες που διέπουν το παιχνίδι, όσο και τις διάφορες τεχνικές, τακτικές και στρατηγικές .
   Παρακάτω παρατίθενται μερικά βήματα τα οποία θα ήταν καλό ένας αρχάριος να ακολουθήσει...
   Βρείτε έναν αναγνωρισμένο  σύλλογο. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό, για να μπορείτε αφενός να παίζετε με τους σωστούς κανόνες και αφετέρου εκεί θα βρείτε ανθρώπους, οι οποίοι έχουν ενδιαφέρον, αγάπη και μεράκι για το παιχνίδι. Αυτό σας δίνει τη δυνατότητα μελλοντικά να λαμβάνετε μέρος σε τουρνουά, πρωταθλήματα ή επίσημους αγώνες.
    Η βασική επιδίωξη στο πετάνκ, είναι να τοποθετήσετε και να κατευθύνετε τη μπάλα, εκεί που ΕΣΕΙΣ ΘΕΛΕΤΕ και όχι απλά να διώχνετε τυχαία τις μπάλες των άλλων, συμπεριλαμβανομένων και των συμπαικτών σας, σαν να πρόκειται για πυρηνική σχάση.
                                                       Πλασέ

   
   Το γήπεδο αποτελεί μια βασική παράμετρο στο παιχνίδι.Αυτό μπορεί να είναι διαμορφωμένο με σχεδόν οποιοδήποτε υλικό , χώμα , χαλίκι, γρασίδι.Η άμμος δεν ενδείκνυται γιατί εκεί δεν κυλάει η μπάλα και το τσιμέντο γιατί απλά θα καταστρέψει τις μπάλες.


 Μετά υπάρχουν οι μπάλες. Αυτές είναι από μασίφ ατσάλι και το βάρος και οι διαστάσεις ποικίλουν. Η διάμετρος 70,5 - 80mm και το βάρος μεταξύ 650 - 800gr.


 Τέλος υπάρχει και μια μικρή ξύλινη μπάλα γνωστή και ως 
                              jack, pig,ή cochonette. 
  Αυτή αποτελεί και τον (κινητό) στόχο.   Το παιχνίδι παίζεται πάντα μεταξύ δύο ομάδων. Υπάρχουν 3 παραλλαγές.
Το tete-a-tete  ένας εναντίον ενός με 3 μπάλες ο καθένας, 
το doublette   δύο εναντίον δύο με 3 μπάλες ο κάθε παίκτης και
το triplette      τρεις εναντίον τριών με 2 μπάλες για τον κάθε παίκτη.

   3 μπούλες - κάθε παίκτης      ένας εναντίον ενός   ή    δύο εναντίον δύο  2 μπούλες - κάθε παίκτης        τρεις εναντίον τριών  


 Η ομάδα που παίζει πρώτη ορίζει έναν κύκλο 35-50cm, απ' όπου γίνονται οι ρίψεις και π.χ η Α ομάδα, ρίχνει το στόχο (cochonette) καθώς και τη πρώτη μπάλα.
 


  Έπειτα   ρίχνει η Β ομάδα και αν δεν πάει πιο κοντά από την μπάλα τις Α ομάδας ξαναρίχνει, μέχρι να πάει πιο κοντά .
 Παίζει πάντα η ομάδα της οποίας η καλύτερη μπάλα βρίσκεται μακρύτερα από το στόχο (cochonette), σε σχέση με την καλύτερη μπάλα της άλλης ομάδας. 
 Παίζει μέχρι κάποια μπάλα της να πλησιάσει το στόχο, πιο κοντά, από την καλύτερη μπάλα της άλλης ομάδας.Τότε παίζει η άλλη ομάδα. Ρίχνει τις μπάλες της μέχρι να πλησιάσει πιό κοντά. 
 Όταν τελειώσουν οι μπάλες και των δύο ομάδων, αρχίζει η καταμέτρηση των πόντων. π.χ.
                                                    Κερδίζει
  η μπλε ομάδα κερδίζει 3 πόντους  σ' αυτό το end  (γύρο)


 
Η ομάδα που η καλύτερη μπάλα της βρίσκεται πιο κοντά στο στόχο (cochonette), από την καλύτερη μπάλα του αντιπάλου κερδίζει ένα πόντο. Στην συνέχεια παίρνει επιπλέον πόντους για κάθε μπάλα της που είναι κοντύτερα από την καλύτερη της αντίπαλης ομάδας. 
  Στη συνέχεια ακολουθεί το επόμενο end. Ο στόχος (cochonette) ξαναρίχνεται από το σημείο που βρισκόταν στο προηγούμενο end, αφου πρώτα γίνει ο κύκλος. Όποια ομάδα συμπληρώσει 13 πόντους είναι νικήτρια του σέτ .

              Μερικές φορές χρειάζεται μέτρημα. 


 Υπάρχουν τρεις μόνο τρόποι για να κερδίσετε πόντους ...
     να τοποθετήσετε τη μπάλα σας ή τις μπάλες σας, πιο κοντά στο στόχο
    να διώξετε τις μπάλες  των αντιπάλων που βρίσκονται πιο κοντά    στο   στόχο  από  τη  δική σας
    να διώξετε το στόχο μακριά από τις αντίπαλες μπάλες και να πλησιάσει τις δικές σας.

Δεν υπάρχει λόγος να βιαστείτε να αγοράσετε εξοπλισμό  και κυρίως μπάλες. Οι επίσημοι σύλλογοι έχουν έξτρα μπάλες τις οποίες μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μέχρι να αποφασίσετε τι είδους μπάλες θα προμηθευτείτε .

 Φορέστε κατάλληλα ρούχα για να στέκεστε στο ύπαιθρο άνετα , ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες. Γάντια δεν επιτρέπονται. 


Εκτυπώστε την σελίδα  Α4*******************************************************************************************************

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου